Title Image
Home/NEKAD I SAD

PRŽENICE

NEKAD I SAD

DOLCE VITA

Što se tiče prženica, u Starom Rimu tekli su med i mleko!
Naime, pravili su prženice tako što bi hleb natopili mlekom, zatim ga propržili i služili ih prelivene medom. Izgleda da su Italijani oduvek voleli sladak život!

 

 

DA SE NE BACI

U srednjem veku su svi jeli prženice. Tada je bilo nedopustivo baciti
neiskorišćene delove hleba, tako prženice poprimaju ulogu ostatka koji ukoliko se malo proprži, postaje potpuno drugačiji obrok. Obični ljudi živeli su veoma teško dok im je ovo jelo davalo potpuno novu dimenziju ukusa uz samo par osnovnih sastojaka, dok je danas od svega toga ostao izraz da se ne baci.

PAIN PERDU

Iako je u većem delu sveta poznata pod nazivom francuska prženica, u
Francuskoj je poznata kao pain perdu ili preostali hleb. Iako se ne zna pravo poreklo prženice, epitet “francuski” bio je marketinški potez, koji je proizvodu davao dozu otmenosti i podizao cenu – poput francuskog balkona. Ipak, prženice su se probile do Francuskog dvora, najčešće služene uz šlag i jagode. Tako da je danas, osim poljupca, prženica najpoznatija stvar koja ide uz pridev francuski.

ZLATNO DOBA

Prženica postaje brend za sebe u periodu baby boom-a, zlatnog doba savremene Amerike. Rame uz rame sa čuvenom američkom palačinkom, prženica opstaje kao tradicionalni američki doručak koji najčešće ide uz puter od kikirikija, džem i bananu, ujedno i omiljeni doručak Elvisa Prislija, kralja rokenrola.

 

KULTURA PRŽENICE

Zašto je prženica preživela tako dugo?
Pofezna, pin doray, arme ritter, zavijača, bundáskenyér, 西多士, sāidōsí,frigănele, chleb w jajku, ekmek balığı, moča…
Prženica – mnogo tela, jedna duša.
Od želje da se hrana ne baca, do omiljenog doručka svih generacija, prženica je prešla dug put.
Kao osmeh koji na svakom meridijanu znači isto, prženica svuda u svetu predstavlja simbol ukusnog i kvalitetnog obroka.
Njeno bogatstvo ogleda se u njenoj jednostavnosti. Ona sadrži proteine i ugljene hidrate, dva glavna izvora energije u organizmu.

Posebni sastojci. Savremena priprema. Francis.